Biologische vaste planten kwekerij

Biologische vaste planten

Bij kwekerij Aaldering de Stek worden verschillende biologische vaste planten gekweekt. Een andere benaming voor vaste planten is tuinplanten. Hierbij hebben wij er voor gekozen enkel tuinplanten te kweken en geen heesters of bomen.

De verschillende planten worden in samenwerking gekweekt met onze mensen van de dagbesteding. Lees hier meer over onder dagbesteding.

De planten die gekweekt worden zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • voorjaarsbloeiers
  • zomerbloeiers
  • Najaarsbloeiers
pottenveld | Aaldering de Stek

Planten van eigen (moer)land

De biologische vaste planten worden opgekweekt van eigen land. Dit betekend dat de verschillende planten die te verkrijgen zijn van het eigen moerland op de kwekerij komen. Hierdoor kunnen wij er zeker van zijn dat de planten biologisch geteeld zijn. 

Bij ‘Aaldering de Stek’ worden planten voornamelijk vermeerderd vanuit stek. De naam ‘de stek’ is niet voor niets opgenomen in de bedrijfsnaam. Het stekken houdt in dat moederplanten opgedeeld wordt in kleine delen vanuit waar de planten vermeerderd kunnen worden.

Moerland | Aaldering de Stek

Het vermeerderen van planten

Vermeerder-methoden

Aan het begin van het proces van het kweken van planten staat het verzamelen van vermeerderingsmateriaal zoals wortelstek, topstek of zaad. Deze vermeerderingsmaterialen zijn op verschillende wijzen te verzamelen. 

 

Planten hebben verschillende eigenschappen waardoor niet iedere plant op dezelfde wijze vermeerderd kan worden. Zo zijn er planten die vermeerderd worden vanuit zijn of haar wortels en planten die vermeerderd kunnen worden vanuit de toppen of zaden. Zo ontstaat wortelstek, topstek of zaad. 

Wortelstek

Bij wortelstek dient de plant uit het land gehaald te worden waarna de plant gescheurd of uit elkaar gehaald dient te worden om de wortels van de plant te kunnen gebruiken. Nadat de wortels gebruikt zijn is het niet meer mogelijk om de plant (direct) terug te zetten in de grond. Doordat er onvoldoende materiaal over blijft om aan te groeien. Een voorbeeld van een plant die vermeerderd wordt aan de hand van wortelstek is de ‘Epimedium’ (elfenbloem)

Pol wortelstek Epimedium Rubrum | Aaldering de Stek

Topstek

Bij topstek worden de toppen van de plant afgesneden. Het voordeel van topstek is dat de plant amper aangetast wordt. Dit betekend dat de plant na het afsnijden van de toppen verder kan groeien en zichzelf kan herstellen. Hierdoor is het bij diverse soorten mogelijk om meerdere malen per jaar stek te verzamelen van eenzelfde plant. Een voorbeeld hiervan is de ‘Agastache’ (dropplant/anijsplant’).

Stekken | Aaldering de Stek

Zaaien (zaden)

Er zijn veel planten die te vermeerderen zijn door middel van zaad. Zaden kunnen verzameld worden nadat een plant uitgebloeid is. Dit betekend dat er op verschillende momenten in het jaar zaad verzameld kan worden. Doordat niet alle planten tegelijkertijd in bloei staan en dus ook niet tegelijkertijd uitgebloeid zijn. Het grote voordeel van vermeerderen uit zaad is dat de al bestaande plant helemaal niet aangetast wordt. Een voorbeeld van een plant die te vermeerderen is vanuit zaad is de Phlomis (Brandkruid).

De meeste eenjarige of meerjarige planten zijn voorbeelden van planten die te vermeerderen zijn uit zaad. Het zaad zorgt er voor dat zo’n plant het volgende jaar alsnog voor kan komen in de tuin. Denk aan de Verbena of een zonnebloem. 

Bij wortelstek dient de plant uit het land gehaald te worden waarna de plant gescheurd of uit elkaar gehaald dient te worden om de wortels van de plant te kunnen gebruiken. Nadat de wortels gebruikt zijn is het niet meer mogelijk om de plant (direct) terug te zetten in de grond. Doordat er onvoldoende materiaal over blijft om aan te groeien. Een voorbeeld van een plant die vermeerderd wordt aan de hand van wortelstek is de ‘Epimedium’ (elfenbloem)

Planten zaaien | Aaldering de Stek

Opgroeien in een stekplaat

Planten die vermeerderd worden vanuit wortelstek, topstek of zaad wordt allereerst opgekweekt in stekplaten. Stekplaten bestaan uit zo’n 100 pluggen waar iedere plant een kleine hoeveelheid (stek)grond heeft. Door iedere plant zijn eigen plug te geven kan de plant vrijuit groeien zonder hinder van een andere plant. Het kost minimaal 6 weken voordat een stekje goed doorwortelt is. Echter zijn er soorten planten die er (veel) langer over doen om een goede wortel te ontwikkelen. Een voorbeeld van een langzame groeier is Epimedium. De Epimedium heeft ongeveer 6 maanden nodig om een sterke wortel te ontwikkelen (binnen een stekplaat). 

wortelgroei stekjes | Aaldering de Stek

Doorgroeien tot een volwaardige plant

Nadat de verschillende planten in stekplaten op hebben kunnen groeien worden de planten overgezet naar 9cm potjes. Dit is in de meeste gevallen het eindproduct wat bij kwekerij Aaldering de Stek verkrijgbaar is. Met enkele uitzonderingen. Zo worden salvia’s regelmatig in grote kuipen gepoot. 

In de 9cm pot kan de plant tot een geschikte grootte groeien die niet alleen geschikt is voor uw tuin. De planten zijn tevens nog goed te vervoeren. Zo kunnen er bijvoorbeeld 24 planten in 1 plantenkrat.

De plant krijgt haar uiteindelijke formaat op een mooie plek bij u in de tuin. Kijk daarom goed naar het advies voor het aantal planten per m2. Enkele planten kunnen klein ogen in een 9cm pot, echter zijn er soorten die sterk groeien wanneer deze de ruimte krijgt. 

Kluit Epimedium | Aaldering de Stek
Aster Asran | Aaldering de Stek
Persicaria amplexicaulis 'Inverleith' | Aaldering de Stek
Calamintha nepeta 'Gottfried Kuhn' | Aaldering de Stek
Helianthus giganteum 'Sheila's Sunshine' | Aaldering de Stek
Agastache 'Black Adder' | Aaldering de Stek
Centaurea montana 'Violetta' | Aaldering de Stek
Epimedium 'Winter's End' | Aaldering de Stek