Ons verhaal

Hoe het begon

Maria is in haar tienerjaren, aan huis (in Mariënvelde), een kwekerij gestart door verschillende planten te verzamelen uit tuinen van kennissen uit de omgeving.

In de jaren 80 hebben Maria en Jos een relatie gekregen en is Maria bij Jos op het ouderlijk huis in Zelhem komen te wonen. Hier heeft zij de mogelijkheid gekregen om de kwekerij voort te zetten. 

Maria heeft voordat zij de kwekerij in Zelhem begonnen is de tuinbouwschool gevolgd en in een bloemenwinkel in Doetinchem gewerkt. 

Wat begon als een verzameling van verschillende soorten vaste planten, door planten te verzamelen uit diverse tuinen, groeide uit tot een volwaardige biologische vaste planten kwekerij. De kwekerij is voortgezet in Zelhem, op de huidige locatie. Voor dat de kwekerij gestart werd op deze locatie heeft opa Aaldering verschillende biologische groenten en fruit gekweekt. Officieel is de kwekerij sinds 1988 in Zelhem gevestigd. 

Sinds het begin hebben Maria en Jos samen de biologische vaste planten kwekerij vanuit de overtuiging dat de natuur zichzelf regelt. Naast de kwekerij is Jos in de eerste jaren werkzaam geweest als hovenier en later als vakdocent in het groen. Jos heeft ondersteund waar hij kon door de faciliteiten te verzorgen die nodig waren om zover te komen met het bedrijf.

Samenstelling assortiment

De kwekerij wordt sinds het begin geleid door Maria waarbij een mooi assortiment biologische vaste planten is ontstaan.  Door de jaren heen is er een voorliefde ontstaan voor de verschillende soorten Epimedium die sterk vertegenwoordigd is in de kwekerij. Daarnaast worden er tal van Geraniums, Sedums, Salvia’s en tal van andere planten gekweekt.

Dagbesteding

In 2002 is er een vraag gekomen of er ruimte was om zorg aan te bieden op de plantenkwekerij. De vraag ontstond toen het voortgezet speciaal onderwijs geen toegang verkreeg tot verschillende boerderijen door de uitbraak van de gekke koeienziekte. 

Natuurlijk was dit mogelijk. nu zijn wij bijna 20 jaar verder en hebben verschillende fantastische mensen bij kunnen dragen aan het succes van onze prachtige plantenkwekerij. 

 

Op dit moment bieden wij aan verschillende mensen een zinvolle dagbesteding door samen de kwekerij te runnen. Er wordt gekeken naar ieder zijn of haar talenten om tot een geschikt resultaat te komen. Zo zijn er verschillende mensen betrokken bij het stekken en vermeerderen van planten. Maar zijn er ook diverse onderhoudstaken of klus-projecten waar samen aan gewerkt word om de kwekerij vooruit te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van plantenkassen (tunnels), aanleggen van waterleidingen, het maken van een fietsenhok, verschillende gietijzeren bankjes herstellen of het maken en/of voorbereiden van nieuwe plantenbedden. 

Jos en Maria Aaldering | Aaldering de Stek

Maria en Jos Aaldering

Maria en Jeroen Aaldering | Aaldering de Stek

Maria en Jeroen Aaldering

Maria Aaldering

Kweker/eigenaar

Als je Aaldering de Stek bezoekt, is de kans groot dat je Maria Aaldering treft. Maria verzorgt de algehele leiding en staat voor iedereen klaar om te helpen. Maria kan jou bijstaan voor advies, en staat graag klaar om u te helpen tot een geschikte keuze. 

Jos Aaldering | Aaldering de Stek

Jos Aaldering

Kweker/eigenaar

 

Samen met Maria runt Jos de kwekerij. Sinds jaar en dag ondersteunt Jos Maria waar hij dat kan. Door de jarenlange ervaring in het groen kan hij u bijstaan bij verschillende vragen. Jos draagt voornamelijk zorg voor de logistiek in het bedrijf. Hierbij kunt u denken aan modernisering, bouw van kassen (tunnels), aanleg van het waternet, machines en nog veel meer. Jos zorgt daarbij samen met verschillende mensen van de dagbesteding voor een het onderhoud op de kwekerij. 

Jeroen Aaldering

Kweker in opleiding

 

Jeroen is één van de kinderen van Jos en Maria en is sinds 2018 werkzaam bij ‘Aaldering de Stek’. Jeroen is echt een allerhande hulp. Zo werkt Jeroen veelal in de productie van planten maar draagt tevens bij aan verschillende onderhoudstaken en werkt veel samen met verschillende mensen van de dagbesteding. 

De kans is groot dat u Jeroen treft. Hij staat u graag bij voor advies.

Vrijwilligers

Het werk dat wij op onze kwekerij doen, is mede mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers. We zijn daarom altijd op zoek naar vrijwilligers die zelfstandig werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Welke vaardigheden passen bij onze vrijwilligers:

  • sociaal;
  • betrokken;
  • inlevingsvermogen;
  • samenwerken.

Dan kun je ons helpen bij:

  • kweken en verzorgen van de planten;
  • onderhoudsklussen op de kwekerij;
  • activiteiten ondersteunen;
  • pompoenen oogsten en aankleden (september-oktober).

Belangstelling? Neem dan contact op met ons op via contact.

 

Wij zijn erg blij met de mensen die ons helpen op onze kwekerij. Zonder meer zijn wij blij met de verschillende vrijwilligers die ons al jaren helpen. 

Planten stekken | Aaldering de Stek

Stage

Stage lopen op onze biologische vaste planten kwekerij?

 

Wij kunnen een stageplek aanbieden aan leerlingen van het VMBO en MBO, die Groen en/of Zorg in het pakket hebben.

 

Interesse in een stage? Neem contact met ons op via ons contactformulier.